در اين قسمت كاربران ويژه مي توانند از فروم سايت جهت تبادل اطلاعات و رفع مشكلات خود در كد استفاده نمايند. همچنین تعدادی از بیشترین سئوالاتی که دوستان پرسیدند در پایین به آنها پاسخ داده شده است.
سئوال 1: نصب کد به چه صورت امکان پذیر است؟
پاسخ: کافی است که کد MCNP را در یک درایو دلخواه کپی کنید و سپس بهتر است فایل های کتابخانه ای آن که در شاخه اصلی کد به نام LIB یا XS قرار دارد و همچنین یک فایل اجرایی با پسوندexe. و یک فایل متنی بدون پسوند به نام xsdir را در فولدر مربوط به کد کپی کنید.
سئوال 2: چگونه می توان فهمید که شکل مسئله مورد نظر صحیح نمی باشد؟ آیا در این صورت مسئله قابل اجرا خواهد بود؟
پاسخ: پس از اجرای برنامه و مشاهده شکل، یک خط چین قرمزی در شکل مورد نظر دیده شود و در این صورت این شکل صحیح نمی باشد و بایستی این اشکال را رفع نمود پس از آن مسئله قابل اجرا خواهد بود.
سئوال 3: خطاها در کد به چند دسته تقسیم می شوند؟ تاثیر آنها در اجرای مسئله مورد نظر به چه صورت می باشد؟
پاسخ: اصولا در کد MCNP سه دسته خطا وجود دارد. دسته اول خطاهای هشداری می باشند که معمولا با عبارت Warning شروع می شوند و تاثیری در اجرای مسئله ندارند ولی بهتر است به آن هشدار توجه شود و رفع نمود.
دسته دوم خطا هایی به نام bad trouble می باشند که رفع شان بسیار مشکل است. چون مشخص نیست دلیل خطا بر چه اساس می باشد ولی بیشتر به چشمه و تا حدودی به هندسه بر می گردد.
دسته سوم خطا هایی به نام fatal error است و قابل رفع می باشند. این خطا ها در همه بخش های تعریف یک برنامه می تواند رخ دهد و بیشتر به هندسه، چشمه، تالی ها (خروجی ها)، فرمت تایپ عبارات و ... ارتباط دارد.
سئوال 4: آیا در بخش data card ترتیب کارت ها مانند تعریف چشمه، تالی ها و ...مهم است؟ آیا تایپ حروف بزرگ و کوچک در برنامه تفاوت دارد؟
پاسخ: خیر- خیر
سئوال 5: اکتیویته و یا شدت چشمه و یا هر ضریب لازم دیگر را چگونه می توان در برنامه اعمال نمود؟
پاسخ: اصولا کد تمام محاسبات را بر اساس یک ذره انجام می دهد. بنابراین جهت مقایسه صحیح جواب مسئله مورد نظر، بایستی تمام ضرایب احتمالی مانند اکتیویته چشمه، تبدیل واحد و یا هر چیز دیگر در کارت Fm اعمال نمود.
سئوال 6: فرق تالی های F2 و F4 چیست؟
پاسخ: تالی F2 میزان شار را بر روی سطح محاسبه می کند در حالیکه تالی F4 شار را در داخل حجم سلول تعیین می کند.
سئوال 7: فرق بین کارت های nps و ctme چیست؟
پاسخ: هر دو کارت یک نقش در برنامه دارند. کارت nps تعداد تاریخچه ذرات معلوم ولی در یک زمان نامشخص را در نظر می گیرد در حالیکه کارت ctme با مشخص کردن زمان برای تعداد تاریخچه نامشخص در نظر می گیرد.
سئوال 8: آیا می توان سطح مقطع واکنش ها را در کد رسم نمود؟
پاسخ: بله. این کار با استفاده از اجرای دستور ixz i=file name و سپس دستور xs=m با مشخص نمودن شماره مواد موجود در برنامه می توان سطح مقطع واکنش برای هر ماده رسم نمود.
سئوال 9: آیا می توان همزمان با اجرای برنامه، خروجی های برنامه را رسم نمود؟
پاسخ: بله. این کار با قرار دادن کارت mplot در ورودی برنامه در بخش data card می توان همزمان با اجرای برنامه، شکل خروجی های برنامه را نیز مشاهده نمود.
سئوال 10: خطا ها در کد چگونه محاسبه می شوند؟
پاسخ: در کد خطا های نسبی محاسبه می شود. بدین صورت که مقدار انحراف معیار بر مقدار میانگین تقسیم می شود و در یک ستون مجزا پس از ستون خروجی یا تالی بیان می شود. مقدار خطای نسبی بهتر است کمتر از 5% برای همه تالی ها باشد.
سئوال 11: چگونه می توان میزان دز را در یک مسئله محاسبه نمود؟
پاسخ: می توان با استفاده از کارت های DFn و DEn و تالی های F2 و یا F4 میزان دز را محاسبه نمود. البته دقت نمود که در اینجا، لازم است میزان اکتیویته چشمه و ضرائب تبدیل واحد به درستی در کارت Fm قرار داد. همچنین با ترکیب کارت های F8 و Fm هم می توان دز ذرات مختلف را محاسبه نمود.
سئوال 12: آیا کد برای تمام مواد در دماهای مختلف، سطح مقطع تعریف نموده است ؟
پاسخ: خیر. ولی می توان به کمک کد NJOY و یا با کد MAKXSF موجود در نسخه های بالاتر کد MCNPX برای تولید سطح مقطع برای مواد مورد نظر در دماهای مختلف تعریف نمود.
سئوال 13: چشمه بحرانی چیست؟ آیا می توان در کد تعریف نمود؟
پاسخ: چشمه های بحرانی در واقع همان چشمه های شکافت هستند که برای تعدادی از مواد مانند اورانیوم وجود دارد و در کد با استفاده از کارت KCODE قابل تعریف می باشد.
سئوال 14: آیا می توان با کد محاسبات برناپ (مصرف سوخت) انجام داد؟ چگونه؟
پاسخ: بله. بدین صورت که با استفاده از کارت BURN و پارامترهای مورد نظر این کارت می توان محاسبات مصرف سوخت انجام داد. البته این کار در نسخه 2.6 MCNPX به بالا امکان پذیر می باشد.
سوال 15 از طرف آقای باقری
سلام من چطور میتونم این ارورها رو برطرف کنم؟
warning. 2 materials had unnormalized fractions. print table 40. warning. neutron energy cutoff is below some cross-section tables. warning. 1 cross sections modified by free gas thermal treatment. warning. fm/pert card rxn 107 is missing from 1001.60c
خطاهایی که ارسال کردید همگی "هشدار" warning هستند و "خطای اساسی" fatal error نمی باشند. لذا برنامه شما باید بدون مشکل اجرا شود. اما اگر بخواهید این هشدارها را برطرف نمایید باید:
warning. 2 materials had unnormalized fractions.
این هشدار مربوط به این است که درصدهای وزنی با اتمی دو تا از مواد شما در مجموع برابر یک نمی شوند. که می توانید آنرا در برنامه اصلاح کنید. البته خود برنامه این کار را برای شما انجام خواهد داد یعنی درصدهای ورودی را بر مجموع درصدها تقسیم می کند
warning. neutron energy cutoff is below some cross-section tables.
سطح مقطع برخی مواد شما برای انرژی های پایین موجود نیست. یعنی اینکه حدی را که شما با دستور CuT:n مشخص کرده اید کمتر از انرژی ها در جدول سطح مقطع هاست. می تونید این حد را بالاتر ببرید
warning. 1 cross sections modified by free gas thermal treatment.
همانطور که در کتاب گفته ام، نوترون های کم انرژی می توانند علاوه بر هسته اتم ها، با مولکول ها برهمکنش کنند
برای در نظر گرفتن این اثر باید از کارت MTn برای ماده شماره n استفاده کرد. البته همه مواد این اثر را ندارند. لیست موادی که این اثر برای آنها در نظر گرفته می شود هم در منوال کد و هم در کتاب موجود است.
warning. fm/pert card rxn 107 is missing from 1001.60c
با این هشدار تا حالا برخورد نکردم بعد از بررسی اطلاع می دهم
سوال 16 از طرف سعید
می خواستم از فایل text حاصل از gridconverg که در مش تالی از آن استفاده می شود؛ برای رسم، آنرا به نرم افزار matlab بدهم. اما متوجه چگونگی استفاده از این داده های فراوان و ارتباط آنها نشدم. لطفا تا حد ممکن راهنمایی کنید. در صورت امکان با یک مثال.
وقتی شما از کارت مش تالی استفاده می کنید به طور کلی را فضا را در سه جهت تقسیم بندی می کنید. مثلا فرض کنید راستای محورهای x و y و z را هر کدام به ده قسمت تقسیم کرده اید لذا شما هزار عدد دارید که نتیجه محاسبات است و هزار عدد دیگر که مربوط به خطاهست. تمام این اطلاعات در فایل mdata ذخیره می شود و این شما هستید که با کد gridconv مشخص می کنید که کدام بخش از اطاعات را نیاز دارید.
حالا اگر شما همه اطلاعات را تبدیل به فایل text کرده اید فایل خروجی شما 5 ستون خواهد داشت. سه ستون اول مربوط به محورهای مختصات، ستون چهارم مقدار تالی و ستون آخر مقدار خطا می باشد.
-
شما می توانید به ازای یک x خاص و به ازای یک y خاص، مقدار تالی را بر حسب z رسم کنید (یک نمودار در یک صفحه که آن را نمودار یک بعدی می نامیم)
-
شما می توانید به ازای یک x خاص، مقدار تالی را به ازای y و Z های مختلف رسم کنید (یک نمودار سه بعدی یعنی یک رویه خواهید داشت)
-
شما می توانید تمام اطلاعات را در یک نمودار سه بعدی رسم کنید. در این صورت مقدار تالی با رنگ های مختلف نشان داده می شود چون مقدار تالی در واقع بُعد چهارم خواهد بود.
سوال 17
چگونه فایل ورودی را درون فایل ورد درج نماییم؟
در اکثر مواقع لازم است تا تمام یا بخشی از فایل ورودی را درون پایان نامه یا گزارش خود بنویسیم. اما هنگامیکه فایل ورودی را درون فایل word کپی می کنیم به صورت بهم ریخته نمایش داده می شود. برای رفع این مشکل کافی است پس از کپی کردن، فونت متن ورودی را به consolas تبدیل کنیم و سایز آنرا 10 قرار دهیم
|